КЊИГОВЕЗАЦ

Књиговезац књиге спаја
требају му кожа и хартија
Звецкају му ножеви, чују се пресе
па се у радионици онда чуда десе.


knjigovezac.jpg
Књиговезачки занат је веома стар. У неким породицама он се преносио са генерације на генерацију, љубоморно чувао и усавршавао. Посетили смо једну такву породицу и уживали у њиховом атељеу. Сазнали смо ко се све, како и када бавио овим занатом у протекла два века, како се репарирају старе књиге и израђују фини, ручни и уникатни повези књига. На часу српског језика, кроз говорну вежбу покушали смо да представимо занатлију књиговезца. Послушајте!

Посао књиговесца је тежак јер је процес настанка књиге дуготрајан. Покушали смо да га опишемо кроз фото-причу коју смо саставили од фотографија из ове радионице. Надамо се да смо успели да дочарамо бар делић овог необичног заната.
Производи из ове радионице су јединствени, ручно рађени, уметнички вредни и због тога скупи. Њихову праву вредност цене љубитељи књига и колекционари. И нама су се јако свидели, па смо решили да их добро и ваљано изрекламирамо. Нашли смо се у улози композитора и дизајнера и осмислили рекламу за књиговесца. Снимили смо је и позивмо вас да је послушате. Уживајте!О књиговезачком занату може много да се прича, али смо ми све сажели у једну чинквину.


КЊИГОВЕЗАЦ
ЗАНАТЛИЈА, УМЕТНИК
ЛЕЧИ, СПАЈА, ОБНАВЉА
КЊИГОВЕЗАЦ ЈЕ ДОКТОР ЗА КЊИГЕ
УМЕТНИК knjigovezac.jpg